Czemu catering oraz dieta pudełkowa staje się tak popularna?
Kiedy w latach dwudziestych ubiegłego wieku J.Willard Marriott otworzył swój osobisty sklepik z kawą oraz gorącymi sandwiczami, nawet nie sądził o tym, że jest to zalążek cateringu, który pozwoli mu na stworzenie w przyszłości jednej z najodpowiedniej prosperujących na świecie sieci hotelowych. Pomysł na catering powstał z obserwacji, iż jego kontrahenci spiesząc się, w większości zabierają kupione kanapki ze sobą. Okazało się, że kanapki 'na wynos’ zezwoliły mu się w krótkim czasie na tyle inkrustować, iż swoją ofertę rozszerzył na linie lotnicze, w jakich serwowano pasażerom przekąski w czasie lotu. Stąd dzisiaj, większość linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie zaistniały tysiące firm cateringowych, które obsługiwały konsumentów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem.
Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie firm, jednak coraz więcej ludzi prywatnych korzysta we własnych mieszkaniach z cateringowych ofert. Wystawne, familijne przyjęcia organizowane są nie wyłącznie w restauracjach, jednakowoż w prywatnych posiadłościach, sadach, w plenerze. Wszystko rozpoczyna się od spotkania z kontrahentem i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Niezmiernie ważny jest typ imprezy, bowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Zupełnie inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, wesele, urodziny, familijne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, lub impreza przy szwedzkim stole. Jest cała masa elementów, które definiują przebieg i konwencję imprezy, konieczne jest w związku z tym dopracowanie oraz przedyskutowanie wszystkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego – catering kraków.
Toteż catering jest usługą żywieniową, skutkiem tego musi być ustalony i przeprowadzony na najwyższym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Współczesny catering to też dobór słusznej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy. Stosowna aranżacja miejsca, dobór potraw, estetyka, sposób serwowania, słuszna ilość obsługi, to nadrzędne dla cateringu sprawy. Aby konsumenci byli usatysfakcjonowani, wszystko ma obowiązek przebiegać sprawnie, bezbłędnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zwieńczeniu. Jeżeli jakaś jednostka gospodarcza cateringowa ogłasza się, że jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić jakąkolwiek imprezę gastronomiczną, nie za wybitnie wolno w to wierzyć. Jeżeli ktoś mówi, że umie zrobić wszystko, to oznacza, że umie nie dużo. Drobny pub, punkt, wyprzedający kanapki, racuchy, może prowadzić catering, jednak powinien pozostać przy reklamie i sprzedaży swojego menu, bowiem to robi najprzyzwoiciej i ma do tego możliwości. Znacząca restauracja hotelowa jest w stanie zapewnić catering o wiele bardziej wystawny, dla kolosalnej ilości osób, bowiem ma możliwość przygotowania w największym stopniu wymyślnych dań w swojej kuchni. Czy mały kanapkowy bar zorganizuje catering dla gigantycznej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza?
Będzie musiał wydzierżawić kuchnię w innym lokalu, lub zamówić tam najzwyczajniej w świecie potrawy. Catering, to nie jedynie produkcja gastronomiczna. To także porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie oraz lodówki do przechowywania przygotowywanych potraw. To również auta chłodnie do przewozu produkcji oraz wyposażenia na miejsce imprezy. Należałoby o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, oraz trzeba uczynić, czym firma dysponuje. W innym wypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie firmie cateringowej – catering wrocław.